mandag den 4. juli 2011

Flutes på surdej

Flutes af surdejSå skete det! At mit første brød lavet på surdej blev lavet og spist med glæde! Eftersom man jo pludselig skal til bords og maden er varm og lækker blev det spist inden der var tid til at tage ordentlige billeder. Så jeg undskylder at i ikke får billede af alle 4 flotte brød. Men man kan jo sige at det er tegn på at det smager godt!

Det blev meget vellykket og kan klart anbefales. Hvis ikke du ligger inde med en surdej kan du bruge et syrnet mælkeprodukt (fx kærnemælk) og lidt ekstra gær. Hvis du gerne vil lave en surdej så se opskriften på den her!

Det interessante ved denne brødopskrift er at man, når brødene er sat ind, smider et glas koldt vand i en varm bradepande nederst i ovnen. Dampen gør godt for brødets saftighed.

Opskriften er inspireret af Claus Meyer som bager dejligt brød. Jeg har dog tilføjet lidt grahamsmel og rugmel og rykket lidt på hævetider.

Vil du bage flutes så se

Flutes (4 stk.)

Du skal bruge:
  • 4 1/2 dl lunkent vand
  • 10 g gær
  • 2 dl surdej
  • 20 g havsalt
  • 750 g hvedemel
  • 50 g rugmel
  • 100 g grahamsmel
  1. Hæld det lunkne vand i en stor skål og opløs gæren. Det er vigtigt at vandet ikke er for varmt.
  2. Tilsæt surdejen og salt og rør godt.
  3. Tilsæt nu alle tre slags mel og ælt dejen indtil du har en jævn blød og fugtig dej. Jeg æltede i ca 15 min.
  4. Drys en smule mel over dejen, læg et fugtigt viskestykke over skålen og lad dejen hæve i 2 timer ved stuetemperatur.
  5. Del dejen i fire portioner. Drys lidt mel på en ren bordplade eller stort skærebræt og læg én af portionerne herpå. 
  6. Bank nu dejen flad så du har en aflang rektangel og fold dejen - forestil dig, at du pakker luft ind i dejen. Hvis dejen er for fugtig til at håndtere så giv den lidt mere hvedemel. Men pas på ikke at give den for meget mel da brødet så vil blive tørt.
  7. Form nu dejen til et aflangt brød og læg det på en bageplade med bagepapir. Gør dette med alle portionerne af dej så du har to bageplader med flotte formede brød.
  8. Læg nu fugtige viskestykker over bagepladerne og lad dem hæve ca 3 timer ved stuetemperatur - indtil brødene er hævet til dobbelt størrelse.
  9. Brug nu en skarp kniv til at skære 4 snit i hvert brød.
  10. Tænd ovnen på 230 grader og sæt en bradepande i bunden af den kolde ovn.
  11. Når ovnen er varm sætter du brødene ind. Smid nu et koldt glas vand ind i bradepanden i bunden og luk straks ovnen så dampen ikke lukkes ud.
  12. Bag brødene i ca 20 min. Hvis du bager to plader samtidig skal pladerne byttes rundt ca halvvejs.
  13. Lad nu brødene køle af på en rist.

Kast dig ud i det og let your freak flag fly!

2 kommentarer:

  1. Du er for sej!!! OG det du bagte på Sejerø var altså også HELT på toppen:-)
    MUMS!!!

    SvarSlet
  2. Øv de flutes kunne jeg virkeli også godt tænke mig at smage, er opskriften mon fraden nye brød bog ??
    Knus fra næsten mor

    SvarSlet