torsdag den 22. september 2011

Crumbly, buttery, sugary shortbread


Vidunderlige shortbread småkager

Skotske shortbread-småkager er én af mine yndlingsting at bage og spise. Der skal kun tre ingredienser til som du altid har i køleskabet. Den er rig på smør men det hele værd for mørdejs-småkagen er lækker!

Kast dig ud i det og let your freak flag fly!

Se opskriften herunder:


Du skal bruge:

  • 250 g smør (helst usaltet)
  • 110 g sukker (raffineret hvidt sukker skal bruges til den traditionelle slags men man kan eksperimentere med lyst muscovadosukker eller lignende)
  • 360 g mel
  • Evt lidt flormelis for en fin og skinnede overflade

    Shortbread småkager. Ubagte.
  1. Tænd ovnen på 190 grader
  2. Bland smør og sukker grundigt sammen til en jævn masse i din kitchenaid eller med dejpinde på din elektriske røremaskine.
  3. Bland nu melet i. Dejen vil først se ud som om den ikke samler sig men pludselig begynder den at tage form som smørret arbejdes sammen med melet. Når dejen kan samles til en kugle med hænderne er den færdigblandet. Pas på ikke at ælte dejen for meget med hænderne da smøret blødgøres og dejen bliver fedtet og svær at arbejde med.
  4. Del dejen i to dele og drys lidt mel på bordet. Rul nu dejen ud og check jævnligt at den ikke hænger fast på bordet. Dejen skal være tykkere end man tror da den tynde shortbreadsmåkage let bliver brændt i kanterne. Den skal være ca 4 mm tyk.
  5. Stik nu kagerne ud i den form du vil og læg dem på en bageplade med bagepapir.
  6. Brug en gaffel til at stikke i småkagerne. Mønster er altid godt!
  7. Drys nu eventuelt med en lille smule flormelis igennem en si. Der skal mindre på end man tror så vær vældig påpasselig.
  8. Stil pladen i køleskabet i 10 min. Så er kagerne kølige når de kommer i ovnen og bliver ikke kedelige og tørre.
  9. Bag dem nu i ovnen i ca 10 min. Kig til dem en gang imellem for pludselig bliver de mørke. En shortbread-småkage skal være helt gylden og lys og aldrig mørk.
  10. Lad dem køle af på en rist og værsgo at spis!

2 kommentarer:

  1. Uhmmm jeg sidderhernede i Marbella og savler overdisse kager !!!
    Knus fra mig næsten mor

    SvarSlet
  2. Jeg sidder i Sydfrankrig og savler også. Jeg skærer mine i firkanter og laver dem for øvrigt med cassonade (sukker).

    SvarSlet