tirsdag den 13. marts 2012

Broderi for begyndere

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Questionmark.svg/429px-Questionmark.svg.pngDer var en der på bloggen her stilte spørgsmålet hvordan man griber et projekt an, som det der kan ses i indlæget "Smell it!". Spørgsmålet gik mest på hvordan man tæller op, laver mønster osv men det gav mig inspiration til dette indlæg. Her er assistance til dem der er begyndere inden for broderi og gerne vil have lidt hjælp til hvordan man planlægger og kommer i gang med et broderi med bogstaver.

Jeg har altid oplevet, at det at lære en ny form for håndarbejde er svært, særligt fordi der er meget indforstået sprog som man bare ikke kan når man "er ny". Så her tager vi den helt fra bunden af og jeg gør mig umage for ikke at bruge fremmedord.

Broderi kræver noget planlægning, særligt hvis du laver dit eget mønster. Vær indstillet på at du skal regne lidt på de forskellige elementer af dit broderi inden du kan lave det første sting. Men når du først er i gang, ja så er den fornuftige og omhyggelige planlægning det hele værd.

Vil du læse mere om PROJEKT BRODERI klik på linket og læs hele indlæget herunder

PROJEKT BRODERI

På billedet her kan du se hvad du skal have i din broderi-æske, dit helt grundlæggende broderi kit.
En god lille saks, en broderiramme, en lille skruetrækker, broderistof (aida), broderinål og broderitråd.



Broderirammer er der nogle der vil mene er unødvendige, men jeg kan ikke leve uden mine. Det gør det tusind gange nemmere at sidde med broderiet og komme til på bagsiden. Skuetrækkeren bruges til at stramme rammens lille skrue.

Broderistof fås i forskellige versioner og man kan jo brodere på stort set alt stof. Du skal vælge om du vil bruge et flot stykke stof fra din stofkasse eller om du vil bruge broderistof. Projekter i korssting som Smell it! og Sleighbells silenced er lavet på Aida broderistof. Projekter som tællende får og piratskibet er lavet på helt normalt bomuldstof. Hvis du broderer på normalt stof uden tydelige huller imellem hver tråd, skal du bruge en nål der er spids.

I Danmark er der to typer broderitråd der er god adgang til: DMC (til venstre på billedet) og Håndarbejdets Fremme's tråd (til højre på billedet). DMC er det der bruges mest i udlandet og mange broderiopskrifter fra USA mm vil anbefale at bruge denne form for tråd. Farverne der findes hos DMC er mere unge, sjove og har en mere skinnende kvalitet. Hvis du skal lave noget der ikke må se forældet og oldemor-agtigt ud er det et godt valg. Men det oldemor-agtige look kan jo også bruges til visse projekter. Vil man arbejde med mere dimensionelle sting (som i dette projekt) skal man bruge 'coton perle no 5' eller 'coton perle no 3' eller uldgarn. Broderi i 3D vil jeg vende tilbage til i et andet indlæg. Dette indlæg handler om broderi med normal bomulds floss.

Noter venligst at DMC tråd består af 6 tråde. Man kan sy med en enkelt tråd, med to eller alle 6 afhængig af hvilken effekt man vil have. Det kan betale sig at lege med flere eller enkelte tråde så du finder frem til hvad der er dit favorit-look.

En broderinål kan fås i forskellige størrelser. Størrelsen og typen du skal bruge kommer an på det stof du bruger. Spørg i butikken så du er sikker på at få den rigtige størrelse og type nål. Husk at en broderinål ikke er det samme som en normal nål! Hvor en normal nål har er spids er en broderinål uskarp. Det er så nålen automatisk finder ned imellem trådene i broderistoffet og ikke bare stikker igennem fibrene.

Mønster og opskrifter

Sådan her kan et korsstings mønster ud
Hvilken form for sting du gerne vil arbejde med er vigtigt at vide når du vælger stof. Korssting er det nemmeste og er et godt sted at starte hvis man ikke har broderet før. Eftersom jeg har lavet dette indlæg til begyndere derude vil jeg fokusere på netop korsting.

Er det dit allerførste broderi du skal i gang med, så vil jeg forslå at øve dig først med et motiv som ikke er med bogstaver. Prøv at finde et motiv i stil med tærten på billedet ovenfor. På denne måde får du en bedre fornemmelse for, hvad du skal huske når du går igang med et motiv med bogstaver hvilket kræver lidt mere planlægning. Her er lidt inspiration til overskuelige motiver.

Ligegyldig om du skal brodere bogstaver eller andet godt, så skal du bruge et mønster. Du kan købe, downloade eller lave et selv.

På nettet kan man finde mange sjove alfabeter som man kan printe ud og arbejde ud fra. Se fx her. Man kan også finde sjove motiver og gratis broderimønstre på nettet, det er bare at gå i gang med at lede. Søg helst på engelsk da amerikanerne er bedre til at dele den slags på nettet.

Planlægning af et motiv med bogstaver
Der findes mange websider hvor du kan indtaste den tekst du vil have og et korsstings-diagram genereres automatisk. Se fx her. Er du ikke tilfreds med de skrifttyper du finder på den slags sider, så er mit bedste tip at finde et andet alfabet du kan lide og skrive mønsteret over på ternet papir (her kan du finde ternet papir med forskellige størrelser tern).


Da jeg skulle lave Smell it (se ovenfor) skrev jeg hele motivet/alle bogstaverne op på mit ternede papir og kunne så tælle hvor mange sting der går på hver af de tre linjer.

HUSK AT MELLEMRUM SKAL VÆRE STØRRE MELLEM HVERT ORD END MELLEM HVERT BOGSTAV. Du kan fx lave 4 stings mellemrum mellem hvert bogstav og 8 stings mellemrum mellem hvert ord.

Find nu midten af hver linje så skriften kan centreres (ligesom i word).  Midtpunktet på hver linje skal være centreret. Har du tre linjer som på billedet, så start med at brodere den midterste linje. Jeg synes nemlig det nemmeste er at starte helt i midten af motivet og dermed også i midten på det stykke aida-stof du har klippet.

Husk at du også skal regne ind hvad højden på bogstaverne er. Mellemrummet imellem hver linje er altså også vigtig.

Klip, klip, klip
Aida (korsstingsstof) identificeres ud fra hvor mange tråde/sting der er pr cm. Fx kan du vælge et stykke Aida der har 2,4 eller 6,4 tråde/sting pr cm. Det betyder at du kan bruge dit målebånd til hurtigt at finde ud af hvor mange sting der kan være på et stykke stof.

Når du skal klippe dit stof skal du checke at det passer i målene! Sørg for at du ikke løber tør for plads når du når til dit sidste bogstav eller sting. Tæl på dit mønster eller dit hjemmelavede diagram, så du ved præcis hvor stort dit motiv er og hvor mange sting der går i højden OG i bredden.

Sørg også for at stoffet er stort nok til at passe til din ramme. Klip altid et lidt større stykke stof end hvad er nødvendigt. Og husk at du skal ri kanten af dit broderistof.

Sy, sy, sy!
Nu kommer det sjove, find ud af hvilke farver du skal bruge til de forskellige bogstaver og så er det bare at komme i gang.

Sæt nu dit stof fast i rammen. Se hvordan man gør det her.

Vær opmærksom på, at DMC tråd består af 6 tråde der er "snoet" sammen. Inden du tråder din broderinål skal du dele trådene. Til et korsstingsbroderi som beskrevet ovenfor skal du bruge 2 tråde.

Gå nu i gang med at sy! God fornøjelse og let your freak flag fly!

23 kommentarer:

  1. Kære Lea
    Vi skal til bryllup til september og jeg har tænkt på om vi måske kan bestille et af dine smukke, kreative broderier til parret? Der skal fx stå: Home Sweet Home.
    Er det ikke en god ide?
    KH Ane

    SvarSlet
  2. Det er da en god ide. Hvilken skrifttype vil i have? Det er af stor betydning i forhold til hvor langt tid det tager at lave. Ligesom i projektet smell it? Eller mere simpel?

    SvarSlet
  3. Hej Lea. Tak for din udemærket vejledning. Jeg broderer rigtig meget selv, og er da også i gang med et meget stort projekt nu,som ender ud i et 50x40 billede med 4 hylder,som er fyldt op med tepotter,krukker med og uden låg,krus,teposer, huskesedler om meget mere. Super flot køkkenbillede i mange flotte farver og meget sjovt. Et broderihæfte som jeg har købt i Thailand, hvor jeg stærkt kan anbefale man også køber DMC garn til ca. 5 kr.pr. bundt. Hvis man nu skulle komme på de kanter. Jeg er dog rigtig glad for lige at få dit fif ang. tekster, så man ikke laver fejl fra begyndelsen. Jeg skal igang med et billede med teksten: LØFT KINDERNE... Så kan man vist kun smile, ik`. God påske Lea og alle andre kreative høns...

    SvarSlet
  4. Hej Lea,

    det var dælme en god gennemgang!! Når jeg kommer hjem tror jeg, jeg skal brodere. Så har jeg dig også tættere på til at spørge om hjælp, når der er problemer...

    Du kan da også hækle, ikke? Vil du også på et tidspunkt lave sådan et begynderindlæg om hækling?
    Jeg vil virkelig gerne lære at hækle, men synes det virker så uoverskueligt at gå i gang!

    Kys til dig
    M

    SvarSlet
    Svar
    1. Hækle kan jeg godt lidt, men slet ikke godt nok til at udgive mig for at være ekspert :-) men jeg vil gerne være broderi-backup-lærer! Mange varme tanker til dig lille Mikka-mus

      Slet
  5. Takk for super broderi veiledning!

    ella

    SvarSlet
  6. Forresten en ting....

    Et tips er å ta med litt om hva man gjør med broderitråden. Fant dette et annet sted:
    "En tråd består av 6 korder (småtråder) Det er som regel 2 av disse kordene du trekker ut. Klipp av en passe sytråd, og ta ut 2, da sitter du igjen med 2x2 klare for søm også"

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for tippet Ella! Jeg vil inkludere den information mht DMC. Det er nemlig ikke alle mærker tråd der består af 6 tråde. Men tak for påmindelsen! God dag til dig :o) x Lea

      Slet
  7. Hej Lea :)

    Hvordan laver jeg mit eget mønster?

    Knus fra Julie :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Julie!

      Jeg går ud fra at du mener et korsstingsmønster..?

      Hvis du vil lave dit eget mønster er der flere muligheder. Hvis du er begynder og det er dit første forsøg med at lave et mønster, så vil jeg foreslå at du finder noget ternet papir eller printer et blankt broderi diagram. Se linket herunder: (http://www.stitchpoint.com/eng/tool/grid/_intro_graphpaper.php)

      Så kan du simpelthen tegne et mønster i hånden, farve felter osv.

      Hvis du har fået blod på tanden og er bekendt med korsstingsbroderi, så kan man finde forskellige software programmer som er lavet til at designe korsstingsmønstre. Jeg bruger selv MacStitch (eller WinStitch til PC) fra Ursa software. Det er et rigtig smart program, som dog kræver noget øvelse. Når først du har styr på funktionerne er det virkelig anvendeligt.

      Jeg håber du kommer godt i gang, og husk at du ALTID er velkommen til at stille spørgsmål! Jeg deler hjertens gerne ud af tips og tricks :o)

      Held og lykke!
      Fra Lea

      Slet
    2. Tusind tak, Lea :) Jeg prøver!

      Slet
  8. Hej igen, Lea :)

    Nå, nu har jeg prøvet macstitch og det ser jo ud som et rigtig fint program :)

    Jeg har et billede (liggende på mac'en) af en gammel bil jeg gerne vil brodere. Det stykke stof jeg gerne vil bruge har ca. 17 firkanter på 2,5 cm (1 inch, ikke?). Når jeg gerne vil ha', at broderiet skal være max. 15 x 15 cm., kan det så godt fungere med det stof eller skal det være et med endnu flere firkanter pr. cm.? Jeg synes ikke altid, det kommer til at se så vellignende ud i programmet og især ikke, hvis jeg vælger 10 tråde eller mindre. Eller skal jeg finde et mere enkelt billede?

    Jeg har broderet korssting i nogle måneder nu, men det har mest bare været efter opskrifter, så dét med selv at lave mønstre det er svært..

    Håber du kan hjælpe mig :)

    Knus fra Julie.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Julie.

      Hvis man skal lave et kompliceret motiv med små detaljer er det altid godt at have nogle flere 'tern' at arbejde med. Hvis du vil have at det færdige broderi skal være 15 x 15 cm, skal du sørge for at have noget stof der har flere tråde pr cm/inch. På denne måde får du flere detaljer med, og du kan nemmere lave et mønster der virkelig ligner den bil du vil sy.

      Det er altid godt at have aida i nogle forskellige versioner, nogle med mange tråde pr cm og andre med få. På den måde kan du nemmere arbejde dig frem til hvilket stof du skal bruge, hvis du har fastsat dig på at motivet skal være en bestemt størrelse.

      Jeg håber det giver mening. Det er lidt svært at forklare :-)

      I mac stitch når du laver en ny fil, skal du først bestemme dig for hvor mange tråde pr inches dit stof har og hvor mange tern der skal være i bredde og højde. Når du har indtastet disse informationer kan du se et eksempel til højre i vinduet. Det fortæller dig hvilke mål det endelige motiv kommer til at have med disse variabler. Leg lidt med de tal og find på DEN MÅDE frem til hvilket stof du skal bruge og hvor stort motivet skal være.

      Det er altid svært at lave det første mønster. Så leg lidt med det og gør dig bekendt med funktionerne. Det gør det meget nemmere at arbejde med!

      Held og lykke Julie!
      Fra Lea

      Slet
  9. Hej Lea!

    Tak for hjælpen og svaret fra sidst - jeg har fået leget lidt og haft det sjovt :)
    Jeg har nogle korsstingsmønstre (på papir), som jeg gerne vil have overført til stof. Både stof med og uden (næsten uden) synlige kvadrater. Men hvordan får jeg placeret krydsene, så de ligger i de synlige kvadrater? Og på stoffet uden kvadrater er det så "bare" om at improvisere og prøve at gøre alle kryds lige store/små?

    Du skulle tage og lave et sted herinde, hvor man kan skrive og stille dig spørgsmål. Du er den eneste jeg "kender" som broderer og eftersom, jeg er ret vild med de ting du laver, så ville jeg gerne have dig til at besvare aaaalle mine spørgsmål ;)
    Rigtig go' weekend.

    Fra Julie.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Julie!

      Jeg forstår ikke helt spørgsmålet. Du vil gerne overføre mønsteret til stoffet. Det er ikke nødvendigt at overføre mønsteret når det er korssting. Der sidder man bare med mønsteret ved siden af og syer så på stoffet. Så hvordan mener du overføre?

      Og hvad mener du med at placere krydsene så de ligger i de synlige kvadrater?

      Når man laver korssting på stof som ikke har udprægede tydelige huller som Aida-stof, så må man tælle trådene i stoffet imellem hvert sting. Lav fx et sting der rækker over 5 tråde, eller 2, eller 10 afhængig af hvor store sting du vil lave og hvor tæt vævningen af stoffet er.

      Prøv endelig om du kan omformulere lidt, så skal jeg se om jeg kan hjælpe.

      Og god ide med en en side hvor man kan stille spørgsmål. Det skal jeg helt sikker tænke over! :-)

      God ferie til dig, min broderiven!

      Lea

      Slet
  10. Hej Lea!

    Jeg fik vidst heller ikke alle informationerne ordentligt på plads :)
    Egentlig er det fordi, jeg skal ha' broderet på nogle sparkedragter. Jeg har fundet mønster/design, men hvordan vil du anbefale, at jeg overfører det? Jeg har prøvet med en "strygepen" fra Panduro Hobby, men den er ikke helt skarp nok - korsstingene bliver for utydelige. Og jeg tænker, det ville ta' en evighed at tælle trådene i sådan en tæt vævet bomuldsdragt.

    Håber jeg fik gjort mig lidt mere forståelig denne gang :)

    Fortsat go' torsdag!

    Julie.

    SvarSlet
    Svar
    1. Okay, nu forstår jeg! Hvis det er en sparkedragt er det jo faktisk "rigtig" stof. Og der skal man ikke tælle tråde! :-)

      Man kan sagtens lave korssting på sådan noget stof, fx med det man kalder "soluble canvas". Det kan man være heldig at finde i brodeributikker eller på nettet. Men det lyder som om du har udelukket korssting.

      Når du skal overføre et mønster til sådan noget stof som du arbejder med her, så er der flere metoder der kan bruges.

      En strygepen (heat transfer pencil) er et rigtig godt bud! Dog skal man være opmærksom på at sådan en er permanent, så man skal sørge for at alle streger bliver dækket af sting. Jeg synes at det er nemmest at bruge "tracing paper" når jeg arbejder med heat transfer.

      Stregen kommer aldrig til at være virkelig skarp med sådan en strygepen. Men det er heller ikke meningen. Når du tegner mønsteret på papiret med pennen, så sørg for at pennen er spids og tegn så et par gange over de samme streger. Når du så stryger mønsteret over, kan du tilføje detaljer og tegne mønsteret tydeligt op med en midlertidig tekstilpen som kan vaskes af senere.

      Du kan også se om det kan lade sig gøre at lægge dit mønster under stoffet, og derefter tegne det direkte over på stoffet. Men det kan kun lade sig gøre hvis mønsteret rent faktisk kan ses igennem stoffet. Hvis det er mørkt stof fx, så kan dette ikke lade sig gøre.

      Jeg har personligt aldrig været ude for at at det var nødvendigt at bruge andre metoder end disse to. Men der er andre måder. At overføre mønstre er noget man skal øve sig på, ligesom broderiet selv. Øv dig i hvordan mønsteret skal tegnes op, hvilken temperatur strygejernet skal have, hvilken type papir du bruger til at overføre mønsteret med, osv. Prøv dig frem! :-)

      Giv en lyd hvis du ikke kan få det til at fungere! Men giv lige den heat transfer pen en chance til. Det er et virkelig anvendeligt redskab.

      Held og lykke Julie :-)
      xx Lea

      Slet
  11. Hej!
    God artikel du har skrevet. Men hvis jeg nu har tegnet diverse blomster som jeg skal igang med at brodere, ved du så hvilket papir jeg bruger til at få mønsteret overført på stoffet? eller hvordan jeg får mønsteret nemmest på stoffet? Kh Erla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Erla. Metoden du skal bruge kommer alt sammen an på hvilket stof du skal overføre mønsteret til. Er det lyst eller mørkt stof du vil sy på?

      Slet
  12. Kære Lea, jeg er lige blevet rigtig glad for at brodere. Er i gang med et købt mønster, men kunne godt tænke mig i fremtiden at komme i gang med skrift, og på den måde faldt jeg over dette rigtig gode indlæg, tak for det :-). Men jeg har sådan et rigtigt begynderspørgsmål: hvordan gør man egentlig for at hæfte trådene? Jeg eksperimenterer lidt med knuder, hæftede tråde og løst hængende tråde, og arbejder med et virvar af tråde på bagsiden, hvilket jeg faktisk har opdaget lidt kan ses på forsiden af det fine hvide broderistof. Kh Ann-Britt

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Ann-Britt. Jeg synes det var sådan et godt spørgsmål at jeg straks har lavet et indlæg til dig. Jeg sætter linket ind herunder. Sig til hvis du har andre spørgsmål til dit broderi-eventyr :o)

      http://leaslilleverden.blogspot.dk/2016/12/at-hfte-ender-pa-broderi.html

      Slet
  13. Hej
    Min datter ønsker sig broderi til julegave. Hun har prøvet det 1-2 gange før. Hvad vil være bedst?
    Vh Lone

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lone. Jeg forstår ikke helt dit spørgsmål. Spørger du om hvilke materialer du skal købe til en nybegynder? Eller hvor du skal købe dem henne? Og hvor gammel er din datter? Mvh Lea

      Slet