onsdag den 2. maj 2012

Vejledning til skitse-broderier

Det er så hyggeligt at lave små fine broderiprojekter og jeg elsker (som de faste læsere måske ved) at bruge skitser og tegninger og forvandle dem til broderier. Resultatet blev rigtig tilfredsstillende. Hvis jeg skal sige det selv...

Broderi af balletdanser. Skitsebroderi.


Jeg brugte en skitse fra denne hjemmeside.

Når man broderer skitser skal man være påpasselig. Særlig en skitse som den der ses ovenfor. Dette er fordi det nemt kan komme til at se klodset og ikke særlig skitse-agtigt ud. Jeg brugte én tråd (i stedet for 2 som jeg plejer) så stregen blev tynd og forhåbentligt elegant. Når du laver et projekt som dette så husk, at ikke alle streger skal være naturtro og anatomisk korrekt da det så netop IKKE bliver skitse-agtigt i udtrykket. Dette skal du gøre dig klart inden du overfører tegningen til dit stof. Der kan være streger på den oprindelige skitse der ikke er ligeså nødvendige, når man skal brodere motivet. Hvis du ser overflødige og unødvendige detaljer på skitsen, så lad være at overføre dem til stoffet.

Vil du se min vejleding og gode tips til et broderi som ballerinaen ovenfor, så se hele indlægget herunder

Det skal du bruge:
  • Et papir-udprint af skitsen du vil overføre
  • Et stykke almindeligt bomuldstof i en lys farve. Dette skal ries i kanten så det ikke løber fra hinanden når du arbejder med det.
  • En tekstilpen som kan fjernes igen. Nogle tekstilpenne kan ikke fjernes når først du har tegnet på stoffet og dette er et problem. Så sørg for at vælge en pen som er beregnet til netop dette formål. Jeg bruger den der hedder 'Air erasable pen' med lilla låg fra Panduro Hobby. Hvis du kan lide at brodere så bliver denne pen din bedste ven!
  • Broderitråd i ønsket farve (DMC) og evt metallic broderitråd (begge kan fås hos Panduro Hobby)
  • En broderinål
  • En broderiramme

- Når du overfører et sådan billede til et stykke stof sætter du papirkopien af billedet op på et vindue med et par stykker tape. Helt fladt skal det være! Tag dit stof som er klippet og riet i kanten og hæng det op på vinduet OVENPÅ dit papir. Det skal også ligge helt fladt på vinduet og pas på ikke at vride det når du sætter det op med tapen. Nu kan du se mønsteret på papiret IGENNEM stoffet.

- Som jeg også kom ind på ovenfor: man kan se på en skitse, som den jeg har brugt, at nogle af de linjer kunstneren har tegnet er helt essentielle for at man kan genkende, at det er en ballerina man ser på. Nogle linjer er altså vigtigere end andre! Brug din sunde fornuft (OG DIN TEKSTILPEN)  til at tegne de linjer som du synes er de centrale. Herefter kan du tegne de linjer på som gør at motivet ligner en skitse. Dette er fx de lange og bløde linjer i ballerinaens kjole. Pas på ikke at overtegne dit stof. Du kan altid kigge på skitsen på papiret imens du syr.

- Sæt broderiet i en ramme og begynd at sy med én tråd. Lange bløde linjer kan med fordel sys med lange/store sting. Bare pas på at de buede linjer ikke bliver kantede. Hvis du laver for lange sting vil tråden se ud som om den løfter sig fra stoffet og man kan 'se ind under tråden'. Så vær opmærksom på hvordan hvert sting tager sig ud og ret det hvis det er for langt eller kort. I sådan et broderi som ballerinaen skal stingene IKKE være lige lange.

- Jeg brugte metallic broderitråd til at fremhæve skoene med helt simple fladsting. Husk på at der er stor forskel på at arbejde med bomuldstråd og metallic. Metallic tråd bliver sværere og sværere at håndtere efterhånden som man laver flere sting, da tråden påvirkes tydeligt af at blive håndteret og syet med. Det kan derfor give mening at klippe et kortere stykke tråd når du bruger denne type.

Broderi af balletdanser. SkitsebroderiDET VIGTIGSTE DU SKAL HUSKE NÅR DU LAVER ET BRODERI SOM DETTE ER: når man sidder og arbejder med et stykke stof bliver stoffes også 'påvirket' af at man hiver i tråden, at man holder på stoffet og at man stikker nålen igennem stoffet igen og igen. Når du sidder med det færdige resultat er det ikke pænt hvis det ser ud som om, at stoffet er blevet tortureret (ja undskyld mig, sikke et ubehageligt ord!). Så bare husk at rammen skal sidde ordentligt og at du ikke skal hive og flå. Hvis man kommer til at lave fejl og skal pille mange sting op bliver det særligt slemt at se på bagefter. Så hvis du laver fejl, så vær EKSTRA forsigtigt når piller op og syr videre. Man kan se på billedet til højre hvordan stoffet krøller en smule omkring skoene som krævede flere sting. Når det er så lidt som det ses her, så kan det rettes ved at stryge stoffet når du er færdig med at sy. Pas dog bare på at metallic-tråd ikke kan tåle høj varme.

God fornøjelse og let your freak-flag fly!

1 kommentar: