lørdag den 20. april 2013

Langhåret problemløsning og papirbroderi

På det sidste har jeg arbejdet med papirbroderi, som man også har kunne se i mine indlæg. Men undervejs er jeg stødt på en problemstilling der drillede, og derefter har jeg løst den. Og den løsning vil jeg dele her, så dem der sidder og gerne vil i gang med papirbroderi kan få lidt ekstra tips.

Problemet og løsningen er svær at forklare, så hæng bare på! Man er altid velkommen til at stille spørgsmål i kommentarfeltet, hvis der er brug for yderligere udredning.


Når man prikker et hul i et stykke pap ser det sådan her ud.

Papirbroderi. Problem med kant omkring det prikkede hul. Spejlvendt mønster.

På den side man prikker hullet ind vil hullet se ud som det til venstre på billedet. Kanten omkring hullet er glat og pænt. Men vender man pappet om vil det samme hul se ud som det til højre på billedet. Her er der en lille forhøjet kant omkring hullet.

Dette er i sig selv ikke et problem. Men når man går i gang med at sy bliver det et problem! Når man syr bruger man nålen til at finde det rigtige hul, og lader langsomt hånd og nål finde vej. Men når der på bagsiden er en lille kant omkring alle hullerne, ja så smutter nålen ikke i hullet af sig selv. Nålen vil hele tiden blive blokeret af den lille kant. Så bliver det nødvendigt at vende pappet hver eneste gang man skal stikke nålen igennem. Og det er faktisk vældigt besværligt. 


Så hvordan kan dette problem løses!? Og er der undtagelser!?


Hvis man prikker sit mønster på den side der skal være BAGSIDEN af broderiet og derefter vender arbejdet, så er problemet faktisk løst. Forsiden af broderiet bliver altså den side hvor der er en lille kant omkring hvert hul. Dette betyder at nålen nemt kan finde vej til hullerne på bagsiden, fordi der ikke er nogen kant omkring hullerne.

Pyha! Det er ikke nemt at forklare, og måske heller ikke at forstå! Men vi prøver da i det mindste!Jeg prøver at illustrere det ved dette eksempel. Ved den grønne drage prikkede jeg mønsteret på hvad der nu er forsiden af broderiet. Det betyder at hullerne på forsiden er pæne og glatte. Men det var et helvede at sy, fordi jeg hele tiden skulle vende broderiet for at finde hullet.

Papirbroderi. Grøn drage. Problem med kant omkring det prikkede hul. Spejlvendt mønster.

Ved den blå drage prikkede jeg mønsteret på hvad der nu er bagsiden af broderiet. Dette betyder at hullerne på forsiden af broderiet har en lille forhøjning, men det var til gengæld meget nemmere at sy eftersom nålen nemt fandt vej til de rigtige huller. 

Papirbroderi. Blå drage. Problem med kant omkring det prikkede hul. Spejlvendt mønster.


Det er meget svært at se forskel på det endelige resultat, og broderiet bliver ikke grimmere eller dårligere af at der er små forhøjninger omkring hullerne. Hvis bare man bruger en prikke-nål som ikke er for stor. 

MEN den anden forskel på de to broderier er at det ene er spejlvendt! Det er jo fordi det er prikket på bagsiden, og derefter er motiv og pap vendt om.


Mit råd er altså: prik dit mønster på hvad der skal være bagsiden af det færdige broderi, og vend så pappet og sy motivet på forsiden. Tag dig ikke af de små forhøjninger på forsiden, og nyd at det er nemmere at sy.Den eneste undtagelse er dog, hvis man laver et motiv hvor der indgår skrift! Skrift kan ikke tåle at blive spejlvendt på samme måde. Men hvis man spejlvender sit mønster (altså vender papirmønsteret om), prikker mønsteret på bagsiden af pappet og derefter syr på forside, ja så bliver skriften faktisk ikke spejlvendt. Ja lidt langhåret er den forklaring, men hvis man sidder med materialerne giver det forhåbentlig mening.


God fornøjelse! Jeg håber at denne lange og svære forklaring alligevel hjælper én eller anden derude et sted.

10 kommentarer:

 1. Bebbe og jeg er imponerede over din kreativitet
  Det er så smukt det du laver og en fin forklaring
  Knus fra mig næsten mor

  SvarSlet
 2. Drager er bare nogle seje skabninger - nyder dem for tiden i Game of Thrones og her på din blog.
  Godt med farver det klær de fine dyr så bare klø på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ELSKER game of thrones. Jeg er lige blevet færdig med bog nr 5. Fedt at du også er optaget af serien! Det er den eneste grund til at jeg broderede dragerne :-) winter is coming... god næsten weekend til dig Mir!

   Slet
  2. Ah fedt nok med Game of Thrones!
   Jeg prøvede i lang tid at modstå fristelsen til at at læse længere end tv serien. Men jeg kunne ligesom ikke holde det ud og har senest læst Feast of Crows så jeg er lidt bagud i forhold til dig - men har så en masse at se frem til endnu.
   Dragen Smaug i filmatiseringen af Hobitten virker også lovende og jeg glæder mig helt enormt til at se den folde sig ud for alvor. Den drage er en af de ultimative i min drageverden så filmen står og falder lidt med den.

   Denne her sang fra Game of thrones er intens og flot http://www.youtube.com/watch?v=oRO0jQFnLjE
   God weekend til dig Lea

   Slet
  3. Sikke en dejlig stemme. Helt beroligende og rar! Tak for den! Lur mig om ikke den blev spillet til et bryllup eller to i bøgerne. Jeg kan genkende teksten for jeg hører bøgerne på engelsk.

   Ja, jeg er også spændt på smaug. Jeg har lige genlæst hobitten på lydbog og er noget skuffet over at de laver filmen i to dele. Men det bliver stort at se hvordan de har tænkt smaug, og man må forvente at det bliver utrolig flot under alle omstændigheder.

   Nå Mir, det er sku fedt at vide at der sidder andre bog/film/fantasy/eventyr/action nørder derude! Jeg er for tiden helt opslugt af det eventyrlige univers. God weekend til dig også! :-)

   Slet
 3. Åh, jeg elsker de drager. Badass broderi, Lea.

  SvarSlet
 4. Hej Lea,
  Har lige fundet din blog og hold da op - jeg skal prøve nogle af dine tutorials af og lære nye sting. Jeg broderer primært korssting - og kort på papir, som dig.
  Du kan se nogle af mine kort på min blog femthe.blogspot.dk. (http://femthe.blogspot.dk/2010/12/julekort-med-broderi.html)
  Mht. dine overvejelser omkring hvilken vej man skal prikke, så synes jeg selv at resultatet bliver flottest med forhøjningerne på bagsiden. Måske fordi mine første blev skiftevis op ned og dermed skiftevis forhøjning og glat side.
  Jeg prikker med en tegnestift på en pap-bagside fra en blok - det er ikke altid, at at hullet bliver stort nok, og så skal jeg lige prikke efter med nålen bagefter. Det gør jeg altid fra forsiden.
  Mvh Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne-mette!

   Tak for tippet! Og tak for linket til dine fine kort. Det er skønt at vide at der er andre derude der grubler over problemløsninger, papprikning og kortbroderi :-)

   Det er en brand god ide at bruge en tegnestift til at prikke. Det skal jeg helt sikker afprøve.

   Velkommen til min blog, og husk at du altid gerne må stille spørgsmål i kommentarfelterne. Hvis du har brug for ekstra hjælp til at finde ud af de forskellige broderisting, så siger du bare til. Jeg hjælper gerne hvor jeg kan.

   Mvh Lea

   Slet