tirsdag den 7. maj 2013

A series of stitches: Heavy chain stitch

Her kommer endnu en tutorial på et dejligt broderisting. Denne gang er det et "heavy chain stitch", som er et rigtig anvendeligt sting at kunne. Det er ikke svært, og dem der har svinget nålen en gang eller to før, de kan også være med.

Heavy chain stitch tutorial. Variationer af samme broderisting.
Heavy chain stitch

Husk at man kan finde alle mine tutorials for broderisting i fanebladet A series of stitches, lige under Leas lille verden billedet øverst på bloggen.

Til dette sting skal du bruge en broderinål med rund spids. En normal synål eller spids broderinål er ikke velegnet til dette sting, eftersom en spids nål ikke vil kunne føres under et sting uden at hænge fast i fibrene i tråden.

Af tråd har brugt perle coton no 5. Andre typer tråd kan sagtens bruges. Hvis man arbejder med normal tynd broderifloss vil jeg dog foreslå at man bruger flere tråde end 2.

Stinget er fx meget velegnet til at ligne blomsterstilke, alger eller til skrift. Det er fyldigere og tættere i teksturen end normale kædesting.


OBS: Dette sting arbejdes oppefra og nedad.



Trin 1: Lav et lille startsting som vist herunder. Undgå at stramme stinget for meget.

Broderisting tutorial. Heavy chain stitch. trin 1
Trin 1

Trin 2: Før nål og tråd op igennem stoffet under det lille startsting i punkt a. Jeg er her kommet op 3 tråde under. Nu føres nålen fra høre mod venstre under det lille startsting. Nålen går ikke igenne stoffet, kun under broderitråden.

Broderisting tutorial. Heavy chain stitch. trin 2
Trin 2

Trin 3: Før nålen ned igenne stoffet samme sted som du kom op (punkt a).

Broderisting tutorial. Heavy chain stitch. trin 3
Trin 3

Trin 4: Før nu nålen op igennem stoffet igen i punkt b. Sørg for at du hver gang du kommer op igennem stoffet, tæller hvor mange tråde der er imellem stingene (her 3 tråde). På denne måde får du ensartede og lige lange sting.

Før derefter nålen under startstinget og igen ned igennem stoffet i punkt b.

Broderisting tutorial. Heavy chain stitch. trin 4
Trin 4

Trin 5: Når du når til det 3 kædesting sker der noget nyt.

Kom op igenne stoffet i punkt c. I stedet for at føre nålen under startstinget, føres det under det første kædesting du lavede. Du "fanger" således de to forrige sting. Derefter skal du igen ned igennem stoffet i punk c.

Broderisting tutorial. Heavy chain stitch. trin 5
Trin 5

Trin 6: Før nålen op igennem stoffet i punkt d. Derefter føres nålen nu under nr 2 kædesting i rækken. Derefter kan du gå ned igennem punkt d igen. Sådan fortsætter man, ved hele tiden at føre nålen under det kædesting som er nr 2 fra hvor du kom op igenne stoffet.


Broderisting tutorial. Heavy chain stitch. trin 6
Trin 6


Variationer:

Dette sting kan laves på flere måder. Ovenfor er en ret stram og basic udgave af stinget. Man kan også gøre stingene løsere som på billedet herunder. Derudover kan man lave hvert kædesting med mindre eller større afstand imellem stingene (se det allerøvereste billede i indlægget). Bare sørg for at bestemme dig for afstanden imellem hvert sting såvel som løshed.

Stinget kan laves over en lige linje eller en kurvet linje.

Broderisting tutorial. Heavy chain stitch. variationer
Heavy chain stitch, en variation.


Get your stitch on!

2 kommentarer:

  1. Hej Lea.
    Mit barnebarn er blevet døbt i en fin broderi anglaise kjole med de andres navne og dåbsdatoer. Teksten er broderet med hvid DMC 1-2 tråde i kædesting. Jeg har tegnet teksten op på pergamentpapir, men hvordan får jeg ført det over på stoffet uden at det bliver nusset? Stoffet er tyndt og man kan svagt se teksten når den ligger bagved.
    Er det bedst at bruge broderiramme?
    Venlig hilsen Susan B/ suhbae@hotmail.com

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Susan.

      Godt spørgsmål! Når man skal overføre et mønster er der flere måder at gøre det på. Hvis man arbejder med lyst stof er overførslen nemmest. Så skal man bare tape mønsterpapiret op på et vindue, og derefter fæstne stoffet over papiret med fx masking tape/papirtape eller en anden type tape som nemt kan tages af. Når der er lys bagved mønster og stof er det nemmere at se igennem stoffet. Vær opmærksom på at det ikke bliver spejlvendt :-)

      Man kan derefter bruge en tekstilpen til at tegne mønsteret over. Jeg bruger "Chako Aceo Fine Marker-Violet" som bla. kan købes i Panduro Hobby. Den kan fjernes med vand efterfølgende, men den tåler ikke så godt at blive varmet op med strygejern. Lav en test på en stofrest inden du går i gang, så du sikrer dig at den går af med vand.

      Man kan også bruge en helt fint permanent tekstilpen. Under alle omstændigheder kan det betale sig at tegne meget præcist, så alle streger i sidste ende bliver dækket af stingene.

      Hvis man arbejder med mørkt stof er det en noget anden fremgangsmetode. Så prøv det med vinduet og lyset, og se om ikke det hjælper dig til at se dit design bedre. Hvis ikke det lykkes så skriv igen, jeg hjælper gerne med råd.

      Det vil helt klart være bedst at bruge en broderiramme. Hvis du vil være på den sikre side, så vask gerne rammen efter du har købt den og lad den tørre. Når du sætter rammen på stoffet: læg den største af de to runde rammer på bordet, stoffet placeres ovenpå denne med retsiden nedad og den mindste af rammerne skubbes ned i den store så stoffet sidder fast. På denne måde undgår du slid og nus på forsiden af stoffet.

      Rammen gør at der er mindre risiko for at stoffet og broderiet bliver skævt. Og det er langt nemmere at lave pæne sting når stoffet er i rammen.

      Jeg håber mine noget lange forklaring hjælper dig!
      x Lea

      Slet