søndag den 11. august 2013

Day of the dead + en pirat

En af mine yndlingsbøger om korssting er "Twisted Stitches". Jeg har skrevet om denne bog flere gange her på bloggen, og endnu en gang har jeg fundet inspiration i bogen.

Temaet for broderiet stammer fra "Day of the dead",  som er en mexicansk helligdag. På dagen besøger man de afdøde familiemedlemmers grave, laver deres yndlingsmad og fejrer dem der ikke længere er iblandt os. Overalt findes der udsmykninger i alle former og farver, i sukker, kager, broderier, malerier mm. Dødningehovedet er et motiv der optræder her, og traditionelt er det udsmykket med blomster.

Så selvom jeg gang på gang har sværget at jeg ikke vil brodere blomster, så må jeg indse at der er undtagelser. Der er jo intet galt med blomsterbroderier, jeg synes bare at vi også trænger til nogle andre motiver. Og det synes jeg lykkes med dette mønster, for i selskab med dødningehovedet virker blomsterne ikke alt for puttenuttede.

Day of the dead dødningehoved. Korssting broderi. Fra broderibogen Twisted Stitches.

For tiden kan man finde dødningehoveder overalt, særligt inden for mode og smykkedesign. Det er et symbol der for nogle måske virker uhyggeligt og skræmmende. Associationerne sættes i gang om død, vrede og måske endda pirater! "Shiver me timbers! Let's go plunder and drink some rum, matey. Arrr!"

For mig er det et interessant symbol, fordi det behandler temaer som er relevante, som livet, døden og naturens gang. Derudover er dødningehoveder et virkelig velegnet broderimotiv. Der er mulighed for kreativ udfoldelse og dekorering, brug af form og farver, fantasi og lidt rebelsk energi!

Get your stitch on or walk the plank, you landlubber!


lørdag den 3. august 2013

Tippen/Tibben

Da min mormor var en ung pige, havde hendes familie et lille sommerhus. Der var meget glæde forbundet med det hus. En sommer mødte hun en ung mand, der boede i sommerhus med sin familie. De boede lidt længere nede af vejen. De to blev forlovet, gift og lavede en familie. Hvis ikke de havde fundet hinanden den sommer, så havde jeg slet ikke siddet her og skrevet et blogindlæg.

Det lille sommerhus havde et navn. Nogen har ment, at det hed Tippen, mens andre har været sikre på, at det hed Tibben. Der er nu bred enighed om, at det sidste er den sande og rigtige stavning.

Min mor har bestemt sig for, at vores nuværende sommerhus på Sejerø skal opkaldes efter Tippen/Tibben. Hun har besluttet, at vores hus kan staves på begge måder.

Jeg har fået til opgave at lave sjove og fine skilte, broderier, tegninger og meget mere med skiftevis Tippen og Tibben.


String art, træskilt af søm og garn, tråd eller snor. Tekst. Skrift. Tippen.


Så jeg har lavet et skilt med søm og tråd. Man kalder det vistnok for "string art".

Man slår sømmene i hele vejen rundt om den form man vil fylde ud, og vikler derefter snor, tråd eller garn omkring sømmene, så et mønster dannes. At slå sømmene i larmer, men det er en vidunderlig måde at komme af med sine aggressioner på. Man må selv finde på et system til at vikle snoren, for det vil komme an på formen og mængden af søm.

Tråden er faktisk hævet over selve pladen, og det betyder, at skiltet er i 3D.

String art, træskilt af søm og garn, tråd eller snor. Tekst. Skrift.


God sommer!