onsdag den 22. maj 2013

Glaskål på to måder - del 2

For nogen tid siden lavede jeg to opskrifter med glaskål, som er en af mine yndlingsgrøntsager. Dem lagde jeg ud lige her. Efterfølgende har det vist sig, at indlægget om glaskål er det mest læste indlæg på hele min blog. Det fik mig til at researche noget mere, og jeg har nu fundet på og testet to nye opskrifter med glaskål.


Man kan lave rigtig meget sjovt med glaskål. Den er nem at rense og kan spises rå, stegt, bagt, syltet eller kogt. Den smager som en blanding af kål, kinaradise og stilken på broccoli.


Denne gang har jeg lavet en super nem og sprød salat med rå glaskål, ærter, timian, radise, pære og ristede mandelflager.

Salat med glaskål, radiser, ærter, pære, timian og ristede mandelflager. Opskrift.


Derudover blev det også til et skønt eksperiment med syltet glaskål med hvidløg, chili, allehånde, enebær og citronskal. Dette viste sig faktisk at blive virkelig lækkert! Den syltede glaskål er sprød og passer perfekt til både kød, fisk, i salat, wok-ret eller til en sandwich.

Syltet glaskål med hvidløg, chili, ingefær, allehånde, enebær og citronskal. Opskrift.


Ekstra info: Glaskål ser ud som på billedet herunder. Nogle gange er bladene skåret af på forhånd, og nogle gange kan man også finde lilla glaskål.

Glaskål

Det er en grøntsag som kun kan findes når den er i sæson, så det er bare at slå til når man ser den.

For at rense glaskålen skal man skære stilkene og bladene af. Skær derefter bunden af som er meget hård. Vær opmærksom på, at der hvor stilkene har siddet kan det være nødvendigt at skære lidt ekstra af. Dette fordi at disse punkter også er ekstra hårde.

Når stilke og bund er fjernet kan man halvere den og skære den hårde skal af med en kniv. Derefter kan  den skylles.


Hurtig, nem og sprød salat med glaskål

Brug dine smagsløg, og husk at man nemt kan bruge mere eller mindre af det ene eller andet.


Du skal bruge:

  • 1 glaskål
  • 1 bundt radiser
  • Ærter
  • 1-2 pærer (helst pærer som ikke er for bløde)
  • Frisk timian
  • Mandelflager
  • Citronsaft, hvidvinseddike eller hvid balsamico
  • Salt
  • Olivenolie


Fremgangsmåden er åbenlys.

- Rens glaskål, radiser og pærer og skær dem i stykker. Jeg kan selv godt lide chunky stykker.
- Bælg ærterne.
- Skyl og hak timianen.
- Rist mandelflagerne og lad dem køle af.
- Bland alle ingredienserne samme i en salatskål, og lav en vinaigrette med de resterende ingredienser.
- Spis nu glad!




Syltet glaskål

Syltet glaskål med hvidløg, chili, ingefær, allehånde, enebær og citronskal. Opskrift.
Man kan krydre på mange måder. Jeg har valgt hvidløg, ingefær, chili, allehånde, enebær og citronskal. Men det kan betale sig at eksperimentere!

Denne opskrift kræver ikke meget arbejdstid i køkkenet, men den kræver til gengæld lidt timing. Glaskålen kan spises 3 dage efter syltningen.



Du skal bruge:

  • Ca 460 g renset glaskål, skåret i små skiver med en tykkelse på 4-5 mm. (ca 2 glaskål)
  • 1 - 1 1/2 gode spsk groft salt

Lagen:
  • Et stykke frisk ingefær
  • 2 fed hvidløg
  • 1/2 - 1 chili
  • 1 tsk let stødt allehånde
  • 1 tsk tørret enebær
  • Skallen fra 1 økologisk citron
  • 2 gode spsk honning
  • 2,4 dl æblecidereddike
  • 2,4 dl vand


Af redskaber skal du bruge:
  • 1 si
  • 2 gode marmeladeglas (eller flere små).
  • 1 stor gryde til at koge glassene i
  • 1 lille gryde


1. Hæld stykkerne af glaskål i en si. Tilsæt nu groft salt til kålen, og bland det rundt med hænderne. Lad nu glaskålen stå og afvande i minimum 1 time.


2. Strik, sy, lav en collage, skriv et brev, byg et korthus, snak med din nabo og vent på at glaskålen er klar.


3. Hæld så meget vand i den store gryde der skal til, for at alle marmeladeglassene kan koges samtidig. Vask glassene med sæbe og vand og stil til side.

4. Imens vandet bringes i kog kan du gå videre til lagen. Skær hvidløg, chili og ingefær i tynde skiver. Mål allehånde og tørret enebær af og riv citronskallen. I en lille gryde blandes alle disse ingredienser med æblecidereddiken, vand og honning. Stil til side.

- Når vandet koger kan du forsigtigt sænke marmeladeglassene ned i den store gryde. De skal koge i ca 15 min.

- Når glassene har kogt i 5 min kan man stille den lille gryde over blusset, og bringe lagen langsomt i kog.

- Tag forsigtigt de varme marmeladeglas op af gryden, og hæld så de afvandede glaskål i glassene. Undgå at fylde glassene helt.

- Hæld derefter den kogende lage over glaskålen.

- Sænk nu lågene til glassene ned i det kogende vand, og skru dem på glassene uden at stramme dem helt til.

- Lad dem køle lidt af på køkkenbordet, og skru så lågene helt på og stil dem i køleskabet.

- Lad dem stå i 3 dage inden de spises.

 


Hip hip hurra for glaskål!

2 kommentarer:

  1. Uhmmm syltet glaskål! Kan varmt abefales. Skønt krydret og knasende sprøde. Jeg tror de også er velegnet i en wrapTak for den gode mad oplevelse
    Kh fra mig næsten mor

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak! Det var godt at du kunne lide det!

      Slet