lørdag den 4. juni 2011

Hjemmelavet hønsebouillon á la mums!

Jeg har altid hadet de små oversaltede-bouillon-sataner og synes at hjemmelavet bouillon er skønt! Og det er utrolig nemt.

Hjemmelavet hønsebullion
Klar til at komme i fryseren
Det at skulle skære en rå kylling i stykker for så at lave delene separat synes jeg er lidt ærgerligt. Kød bliver altid saftigere af at blive tilberedt på benet. Hvis man (som jeg) bruger resterne af en ovnstegt kylling, får man både det møre og saftige kød til middag, og kan efterfølgende smide alle ben og rester i en gryde og så har man en lækker bouillon der kan fryses eller gemmes i køleskabet og bruges til de næste middage. Det kan endda give bouillonen en dybere smag idet kyllinge-smat og sky fra ovnstegningen optages i smagen.

Det smarte ved bouillon er, at man stort set altid kan lave den af hvad man har i køleskabet. Det er meget få af ingredienserne der er absolut nødvendige og langt de fleste kan erstattes af noget lignende. Der skal dog altid en form for løg i. Stort set alle slags rodfrugter dur og det samme med urterne.

Lige i dag har jeg brugt skrog, ben og rester fra to poussiner (lækre saftige mini-kyllinger). Og det kan også sagtens bruges. Hvis man har overskud kan man være grundig og pille alle kødrester af skroget, men der sker ikke noget ved at der er lidt kød på benene (hvis man som mig ikke orker at alting skal være perfekt, nydeligt og langtrukkent).

Saml straks resterne i dit køleskab, kast dig ud i det og let your freak flag fly!
Du skal bruge:
Hønsebullion i gryden
En grydefuld af hvad du har i køleskabet
 • Et kyllingeskrog med sky og hele molevitten (eller skrog fra poussiner)
 • Et par gulerødder og/eller andre rodfrugter, skåret i store stykker
 • Enderne af porrer eller forårsløg hvis du har sådan nogle liggende
 • Et par gode store løg, skrællet og skåret i kvarte
 • Friske urter som timian, rosmarin, persille, merian osv. Simpelthen hvad du har i din vindueskarm eller køkkenhave.
 • 1stk laurbærblad
 • Et par fed hvidløg (skrælles ikke!)
 • Et par hele sorte peberkorn og lidt groft salt (1-2 tsk afhængig af mængden af ingredienser)
 • Vand
 • Evt. En mild chili (pas dog på at den passer i styrken så chilismagen ikke bliver overdøvende) og måske en stjerneanis
 • Evt. noget helt andet opfindsomt, som du synes du vil prøve!

  Hønsebullion
  Klar til at komme i køleskabet så fedtet samles på toppen
  1. Hug ben og skrog i stykker på et par cm og kom det i en god stor gryde
  2. Gør resten af ingredienserne klar og smid dem i gryden.
  3. Hæld koldt vand over så vandet står ca 2 cm over ingredienserne.
  4. Bring langsomt væsken i kog.
  5. Når der dannes skum på overfladen fjernes det omhyggeligt af flere omgange indtil der ikke dannes skum længere.
  6. Læg så låg på og lad det simre i 1 - 2 timer afhængig af din tålmodighed for udviklingen af smag.
  7. Tilsæt gerne mere vand hvis væsken fordamper således at ingredienserne altid er dækket. Husk dog at smage på bouillonen da den ikke må blive alt for vandet i smagen.
  8. Si suppen igennem en finmasket trådsi og stil fonden ind i køleskabet. Når den er kølet ned har fedtet automatisk samlet sig i toppen og kan nemt fjernes.
  9. Du kan nu eventuelt dele den op, hælde den i poser og lægge dem i fryseren. På denne måde kan du tage en pose frem når du skal bruge den i en ret.


  Hjemmelavet bouillon holder sig ca 4 dage i køleskabet og ca 6 måneder i fryseren!


  Husk, at hvis du lover fond  på okse-ben skal de ristes/brunes i ovnen først (30-40 min ved 225 grader forvarmet ovn). Det giver både den mørkere farve og forbedrer smagen betydeligt!

  2 kommentarer:

  1. Kære Lea
   Jeg er fuldstændig enig i det med købe-boullioner - puha, bad-bad. De har sådan en grim 'ud-gennem-næsen' smag, som jeg kan lugte i al den mad, de har er puttet i.
   Jeg laver gerne min boullion selv, og gemmer al overskydende fond og sky i fryseren, og bliver ofte mobbet for det af familien, fordi de fylder i fryseren. Især hvis jeg bare koger boullion på resterne af asparges eller hvad jeg nu har skåret fra.
   Men når så sovsen skal laves, og vi lige tryller en ekstra smag ned i den, så er jeg tilgivet.
   Keep going, Lea.
   KH Ane

   SvarSlet
  2. Godt Ane! Vi må lave en klub for dem der gerne vil lave og have hjemmelavet bouillon! For det er bare så meget bedre! Hip hip hurra!

   SvarSlet